Na
grzyby . . . |
||
Odcinek
23. |
||
Foto
i tekst Artur Jeżewski |
||
Jest maj, więc
czas na majówkę
wiosenna (Calocybe gambosa): |
||
Jest to jadalny, jeden z pierwszych wydajnych (mięsisty kapelusz i trzon) grzybów na przestrzeni roku. Świeży ma niebyt przyjemny zapach (opisywany, jako zapach zjełczałej mąki), który znika po przyrządzeniu. Należy uważać na możliwość pomylenia z młodymi owocnikami trującego strzępiaka ceglastego (Inocybe erubescens). Strzępiak ten występuje w podobnym czasie i miejscach. Kiedy o tym pomyślałem po zrobieniu powyższych fotek, nieopodal znalazłem właśnie takiego strzępiaka: |
||
Na tym zdjęciu
widać wyraźnie czerwone przebarwienia, można się jednak natknąć na białe
osobniki. W takim przypadku wystarczy go skaleczyć pojawi się czerwień. W pobliżu zrobiłem jeszcze kilka zdjęć kilku kustrzebkom (Peziza), nie umiem jednak określić konkretnego gatunku: |
||
Następnego dnia
udałem się w odwiedziny do przedstawionych w poprzednim odcinku żółciaków.
Niektóre już zdążyły się zestarzeć, sporo jednak jest w wieku kulinarnym: |
||
Przy okazji
sprawdziłem, co się dzieje z lakownicami niestety została jedna, drugą
coś pożarło: |
||
Mam nadzieję,
że chociaż ona dożyje późnej starości. |
||
Foto
i tekst Artur Jeżewski |
||